Topu olanın takım kaptanı olduğu, annesi çağırınca topu alıp gittiğinde de maçın bittiği, oyun içerisinde 3 kornerin bir penaltı sayıldığı, 6 golde haftaym, 12 golde maçın bittiği, hakem olmadığı için kararların çoğunlukla, sesini en çok çıkaran tarafın verdiği günlerdi.
Ailesinde kendisinden büyük ağabeylerinden birisi dışında futbola merak salan yoktu, ama futbolcu olmaya kararlıydı ilkokul yıllarında mahalle aralarında, ortaokul sıraların da iken de Ticaret Lisesinin bahçesinde isminden bahsettirmeye oynadığı futbolla o yılların efsane futbolcusu Rahmetli Mücahit Pekçetinkaya ‘ya çok benzediği içinde küçük Mücahit diye anılmaya başladı.
Henüz 16 yaşında iken Kayseri Lisesi takımında ve o tarihte 8 takımla oynanan Kayseri amatör liginde yer alan Sanayi Spor’da koynamaya başladı. 1965 yılında Genç karmaya çağrıldı.
1966 da Sanayispor, Orta Anadoluspor ve Erciyesspor’un birleşmeşi ile kurulan Kayserispor’a davet edilmişse de Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinin Türk dili ve Edebiyatı bölümünde tahsiline devam ettiği için bu teklifi kabul etmedi.
Bir müddet Kayseri Yapıspor’da oynadı. Bu arada Fakülte takımında da yer aldı. Fakültede okuduğu günlerde Kayseri’de antrenör futbolcu olarak Ağırnas Şimşeksporda görev yaptığı için Ankara Güneşspor’un teklifini de geri çevirdi.
Ağırnas Şimşekspor’un Kayseri birincilikleri, Türkiye üçüncülüğü ve Türkiye Kupasına katılma başarılarını göstermesinde en büyük katkı şüphesiz ona aitti. Fakülteyi bitirdikten sonra Kayseri Fevzi Çakmak Lisesinde Edebiyat Öğretmeni olarak göreve başladı. Bu dönemde lise takımını da çalıştırıp Kayseri birincilikleri ile Türkiye şampiyonalarında hatırı sayılır dereceler kazandırırken Kayseri amatör kümesinde yer alan bir kaç amatör takımı da (aynı sezonda olmak üzere) çalıştırıp şampiyonluklar elde etti.
1976 yılında Kayserispor alt yapısını çalıştırmaya başladı. Kayseri Bölge Karmasının antrenörlüğünü de üstlenip Kayseri Karmasını 1977 yılında Türkiye Şampiyonu yaptı.
Kayserispor alt yapısında da bölge şampiyonlukları elde edip, Kayseri spor’a alt yapıdan 46 adet profesyonel futbolcu yetiştirme başarısını gösterdi.
Sanırım bu müthiş adamı çoğunuz tanıdınız, en azından tahmin ettiniz işte adı altın harflerle yazılacak adam FEHMİ KUŞ dediniz.
Evet bu memlekette adı altın harflerle yazılacak spor adamlarının başında gelen Fehmi Kuş 1980 yılında vatani görevini tamamladıktan sonra Kayseri spor’la üç yıllık anlaşma yaparak profesyonel Teknik direktörlüğe başladı. Bu tarihten itibaren 4 yılı profesyonel takım da, olmak üzere Kayseri spor’da 11 yıl, Kırşehirspor’da 2 yıl, Aksarayspor’da bir yıl ve Elazığspor’da da yarım sezon teknik direktör olarak çalıştı.
1990 yılında Öğretmenliği tercih eden Fehmi Kuş yeniden Fevzi Çakmak Lisesine dönünce okul takımı ile Ağırnas Şimşekspor’u da çalıştırmaya devam ederken Bölgesel Amatör Ligde oynayan Büyükşehir Belediye sporu’da 2 yıl çalıştırdı. Ardından 3.ligde yer alan Melikgazi Erciyes spor da görev aldıysa da okul ile ikisini bir arada yürütemiyeceğini düşünerek öğretmenliği ve Ağırnas Şimşekspor’u tercih etti.
Böylece asıl yuvası olan Ağırnas Şimşekspor’a dönerek burada yaptığı büyük atılımlara başlamış oldu.
Ağırnas Şimşek Spor Kulübüne kazandırdığı sportif başarıların yanı sıra Bir çok profesyonel kulübün dahi sahip olamadığı toplam 15.000 m2.lik bir alanı kapsayan kapalı ve açık halı sahaları, müsabakaların oynandığı nizami sentetik çimle kaplı futbol sahası, gece idmanı için aydınlatma imkanına sahip sahasının yanın da, soyunma odaları, iki katlı idari binalı mükemmel bir tesiside birkaç arkadaşı ile birlikte kazandırmış olmanın haklı olarak övüncünü ve gururunu yaşamakta olan Fehmi Kuş’un önünde bir spor adamı olarak saygı ile eğiliyorum.
Spor adamlığı kariyerinde Türkiye Futbol Antrenörleri Derneğinin Kayseri Şubesinin kurucu başkanlığı, merkez yürütme kurulu üyeliği, Ağırnas Şimşek spor’da Büyüklerde 5 kere Kayseri 1. küme Şampiyonluğu, Türkiye 3.lüğü, Türkiye Kupasına katılma hakkı, 4 defada genç takım Kayseri Şampiyonluğu, Argıncık spor’da Genç takım Kayseri Şampiyonluğu, Erkiletspor da 1.küme de ve genç takım da ikişer kere Kayseri Şampiyonluğu, Emniyet sporda 2.amatör küme şampiyonluğu, Kayserispor alt yapı takımlarında defalarca genç takım şampiyonluklarının yanı sıra büyüklerde 2.amatör küme ve süper amatör küme şampiyonluğu,
Kayseri amatör karmasının ve genç karmanın Türkiye Şampiyonlukları bulunan Fehmi Kuş’un isminin Spor Dünyamıza Altın harflerle yazılması, isminin Şehrimizde bir yerlere verilmesi konusunda tüm Kayserili spor severlerin hem fikir olduğuna inanıyorum.
Yaptıklarını anlatmaya ciltler dolusu kitap yazılması, neyi, nasıl başardığının üniversitelerde tez konusu yapılıp araştırılması gerektiğine inandığım Fehmi Kuş gibi bir değerin hakkının yaşarken verilmesinden yanayım. Eskiden Yaşayan değerlerin isimleri sağlıklarında verilmezdi. Ebediyete intikal ettiklerinde verilirdi ama günümüzde bu değişti, yaşayan bir çok ünlünün, siyasetçinin, sanatçının ve spor adamlarının isimleri caddelere, parklara, statlara, okullara hatta üniversitelere verilmeye başladı. Her ne kadar Sayın Fehmi Kuş ve benzeri isimsiz kahramanlar yaptıklarını şan, şöhret vs. için yapmamışlarsa da böylesi insanlar yaşarken de takdir edilerek Kayseri’ye hizmet edenler ödüllendirildiği gibi Kayseri’yi yönetenlerinde vefakar oldukları ispat edilmelidir.
Halil Severcan
Facebook Yorumları