Oyuncu transfer süreci kulüplerin üzerinde en hassasiyet göstermesi gereken konulardan bir tanesidir. Zaten maddi problemler yaşayan kulüplerimizin özellikle bu konuda sürekli aynı krizleri yaşıyor olması doğrusu çok şaşırtıcı.
Transfer edilen oyuncu her ne kadar o kulübün maaşlı bir çalışanı olsa da aslında tam anlamıyla bir varlık/asset değeri kazanmıştır. Bir futbol kulübünün sürekli sportif başarı yakalayamayacağını göz önüne alırsak oyuncu alış/satış performansı o kulüp için hayati değer arz etmektedir.
Bu yazıda size, kendi fikrimce, ideal bir oyuncu transfer süreci nasıl olmalı, anlatmaya çalışacağım:
1-Sportif Direktör, Teknik Direktör’den takımda hangi pozisyonlara ihtiyaç duyulduğunun ve hangi tip oyuncu istediğinin raporlanmasını talep eder.
2-Sportif Direktör, Teknik Direktör’den aldığı raporu Scouting, Data Analiz ve ilgili departmanlar ile paylaşır.
Alınan rapora göre bu departmanlardan kısa/orta/uzun ölçekli taramaların yapılması istenir.
3-Sportif Direktör yapılan taramaları değerlendirir.
Bazı Sportif Direktörlerin oyuncu gözünün iyi olduğunu ve geçmişlerinde oyuncu izleme departmanlarında çalıştığını düşünürsek, Sportif Direktör bu aşamada kendi insiyatifini de kullanabilir.
4-Tarama listeleri kulübün bütçesi doğrultusunda değerlendirilir.
5-Sportif Direktör oyuncu transferi için ilgili kulüp/oyuncu/temsilci görüşmelerine başlar.
6-Sportif Direktör oyuncunun sosyal hayatını, takımdaşlık ilişkilerini, medeni durumu vs. gibi daha birçok futbol dışı konuda araştırmalar yapar. Oyuncu ile yüz yüze görüşme organize eder.
7-Sportif Direktör ilgili pozisyon için bütçeye uygun olan oyuncu havuzunu Teknik Direktör ile paylaşır.
Bu aşama tartışmalı bir konu. Bazı Teknik Direktörler oyuncu transferine dahil olmak istese de bazıları da bu sürecin dışında kalmak isterler. Ancak en nihayetinde ideal olan, Teknik Direktör’ün ve kulübün tarama havuzundan onay almış oyuncuyu kulüp bünyesine katmaktır.
8-Son aşamada, Sportif Direktör ilgili oyuncuyu Yönetim Kurulu Başkanı ile paylaşır.
Görev ve Sorumluluklar
Her ne kadar yukarıda anlatılan süreçler kulüp yapılarına göre değişiklik gösterse de buradaki asıl amaç kişilerin görev ve sorumluluklarının sınırının belirlenmesidir. Sınırların belirlenmediği durumlarda yaşanabilecek krizler kaçınılmaz olur.
Farkettiyseniz Teknik Direktör’ün transfer sürecindeki rolü önemli fakat sınırlıdır. Müsabaka ve antrenmanlarda takımı yönetme, kadroyu ve oyun stratejisini belirleme, oyuncuları motive etme, teknik kadroyu yönetme ve konuları delege etme, medyayla ilişki kurma ve daha birçok konuyla sorumlu olan Teknik Direktör’ün sırtına oyuncu transfer sürecinin tümünü yıkmak çok akılcı bir karar olmayacaktır.
Sonuç
Oyuncu transferi hiç kimsenin tek başına sorumluluğu olamaz, olmamalıdır da. İdeal bir oyuncu transfer sürecinin birçok aşaması vardır. Bu bir takım oyunudur. Eğer olası bir transfer başarısızlığında herkes topu bir başkasına atıyorsa ortada ya kötü niyet ya da organizasyon eksikliği vardır. Kötü niyetin çok soyut bir kavram olduğunu düşünürsek, ben oyumu organizasyon eksikliğinden yana kullanacağım.
Berkay Türkmen
Facebook Yorumları