Web Analytics
Spor kulüpleri yasası nerede?-Mustafa Kemal Ulusu
Değerli okurlarım, kusura bakmayın ama galiba biraz balık hafızalıyız, hemen her konuda da pek takipçi ve de araştırmacı değiliz.

7 Aralık 2012’ye  gidelim ve dönemin Spor Bakanı Suat Kılıç’ın sözlerine bakalım:

“Ve o yasa ortaya çıktı. Türk sporunun yıllardır dilinden düşüremediği ama bir türlü gerçekleşmeyen kulüpler yasası nihayet masaya geldi. Bu yasa bazı başkan ve yöneticilerin işine gelmeyecek. Spor Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği tarafından hazırlanan ve Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) gönderilen Türk sporunda adeta devrim yaşatacak olan kulüpler yasası Meclis’in onayına sunulmuş olacak. Bundan böyle kulüplerin Dernekler Kanunu’na göre yönetilmesini tarihe karıştıracak olan Kulüpler Yasası ile ilgili Bakanlık hukuk departmanı çalışmasını tamamlarken 4 bölüm ve 22 maddeden oluşan yasa tasarısının içeriği Türkiye’de gündemi altüst edeceği benziyor

Ancak o yılları hatırlayanlar varsa konu gündemde hiç olmamıştı!

Açıklama var, icraat yok

2 Eylül 2016’da yazdığım yazıda yasanın hâlâ TBMM gündemine gelmediğini anımsatmıştım.

Aradan yıllar geçti ve 13 Ocak 2020 tarihinde Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu şu açıklamayı yaptı:

“Spor kulüpleri ve federasyonları yasası Meclis gündemine geliyor. Ülkedeki kulüp yapıları, Avrupa’da hatta dünyada eşine pek az rastlanır bir çeşitlilik göstermekte. Dernek, anonim şirket, branş ve belediye kulüplerimiz var. Bu durum, yasal anlamda sorunları da beraberinde getiriyor. Milli irademizin tecelligahı Gazi Meclis’imiz, üzerine çalıştığı bizim de teknik ve veri desteği verdiğimiz, Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası’yla bu konuyu yakın bir zamanda gündemine alacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak; bütün paydaşlarımızla bilgi, birikim ve tecrübe paylaşımı noktasında Gazi Meclis’in emrindeyiz. Elbette yasal düzenlemeler problemlerin çözümü için ilk adımlardır. Uygulamalarıyla bu çözümleri sürekli kılacak olanlar spor kulüplerimizdir. Kulüplerimizin, içinde bulundukları bu girdaptan çıkmaları için herkes elini taşın altına koymalıdır.”

Yine ses seda çıkmıyor

Aradan yine epey zaman geçti ama maalesef yine ses ve seda yok!

En sonunda milletvekilimiz, eski futbolcumuz Saffet Sancaklı ile birkaç gün evvel konuştum ve 2012’den beri nedense çıkarılamayan bu kanunu sordum.

“Başkanım TBMM’de son yoğunluklardan gündeme gelmedi, biliyorsunuz bu konuda bu işin uzmanlarıyla da bir çalıştay yaptık (Haberimin hiç olmadığını belirttim). İnşallah en kısa zamanda görüşülmeye başlanacak” dedi.

Ben de kendisine “TBMM’de senin dışında futbol adamı yok, neden mesela bizleri de bu çalıştaya çağırmadınız? İlk özerk TFF kanunu benim başkanlığım dönemimde gündeme geldi. Ben, ilki dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal’ın, ikincisi Spor Bakanı Vehbi Dinçerler’in, üçüncüsü de benim başkanlığımda tüm futbol kulüp başkanları ve akademisyenlerini toplayarak yaptığımız şuralarda bu kanun tasarısı uzun uzun tartışılmıştı” dedim.

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzon ve diğer Anadolu kulüplerinde mali felaketin dizboyu olduğunu bilmeyen yok, hatta ipotek altındalar. O zaman ‘boş ver gitsin’ mi diyeceğiz?

Bizimkiler tüm Avrupa alacağını aldıktan sonra pazarda son kalan artık futbolcuları almaya devam ederler, taraftarlar da hararetle onları izler de izler!

Yardıma hazırım

Sayın TFF Başkanı, değerli kardeşim sayın Nihat Özdemir, sana çok önemli bir tavsiye: Bu ‘spor kulüpleri kanunu’nun çıkacağı yok, sen gel bu Kulüpler Birliği Vakfı’nın etkisinden çık. TFF ve de TFF Genel Kurul yapısıyla ilgili kanunu revize ederek çıkarttırabilirsen, inan kahraman olur ve de tarihe geçersin.

Bu arada yıllardır tüm özelliğini kaybeden TFF kanununun revizesi için yardıma ihtiyacın olursa, bu hususta yıllarca kafa yorup çalışmalar yapan Kemal kardeşin elindeki hazır kanun ve yönetmelik tasarılarını sana sunmaya hazırdır, yeter ki iste.

Sağlıklı ve mutlu gün dileklerimle.

Mustafa Kemal Ulusu

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları