Web Analytics
Futbol Terimleri Sözlüğü #7 Pas Verme Nedir?
Maçlar oynanırken canlı olarak toplanan veri kalemlerinin bazılarının açıklamaya muhtaç yanı yok ancak bazıları, özellikle de giderek popülerleşen ve yaygınlaşacak gelişmiş ölçümlerin daha iyi anlaşılması için biz sözlüğe gereksinim doğdu.

Pas Verme

Pas Verme

Herhangi bir oyuncudan diğerine bilinçli olarak verilen toplara denir. Paslar akan oyun paslarını, kale vuruşlarını, kornerleri ve pas olarak kullanılan serbest vuruşları içerir ancak ortaları, kalecilerin topu oyuna elle sokmalarını ve taç atışlarını içermez.

Pas türlerine oldukça geniş bir yelpazede isimlendirme yapan Opta, böylelikle farklı şeyleri de ölçebilmektedir. Her pasın çıktığı nokta ve bittiği nokta için bir X ve bir de Y koordinatı vardır.

Bu sayede Opta şunları tutabilmektedir:

👉Pasların saha bölümlerine göre dağılımı. Örneğin; kendi sahasında / rakip yarı sahada, savunma bölgesi / orta saha / hücum bölgesi, (birinci / ikinci / üçüncü bölge), sol / sağ / orta

👉Yarı sahaya göre pasların dağılım. Örneğin; kısa / uzun, orta uzunlukta paslar

👉Pas yönleri. Örneğin; geriye / yana / öne.

Tabii ki bütün bunların birleşmesiyle, hücum bölgesinde yana atılmış 20 metrelik bir pas kombinasyonu da hesaplanabilmektedir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları