Web Analytics
Futbol Terimleri Sözlüğü #28 Futbol Oyun Alanı
Maçlar müsabaka yönetmelikleri Maçlar müsabaka yönetmelikleri doğrultusunda doğal ve yapay zeminlerde oynanabilir. Yapay zeminlerin rengi yeşil olmalıdır. Gerek FİFA’ya üye federasyonların ulusal takımları arasındaki maçlarda, gerekse uluslarasındaki kulüp maçlarında yapay yüzeylerin kullanıldığı sahaların FİFA tarafından özel izin verilmedikçe, FİFA Futbol Çim Kalite Konseptinin koşullarına veya Uluslararası Yapay Çim Standardına uygun olması gerekir.

OYUN ALANININ İŞARETLENMESİ

Oyun alanı dikdörtgen şeklinde olmalı ve çizgilerle işaretlenmelidir. Bu çizgiler sınırlarını belirledikleri alanlara dahildir. İki uzun sınır çizgisi taç çizgisi olarak adlandırılır. İki kısa sınır çizgisi kale çizgisi olarak adlandırılır. Oyun alan her iki taç çizgisinin orta noktasını birleştiren bir yan alan çizgisi ile iki yarıya ayrılır.Orta nokta (başlama noktası ) orta alan çizgisinin orta noktasında yer alır. 9.15 m (10 yarda) yarıçapındaki bir daire ile çevrelenir. Köşe vuruşu yapılacağı zaman savunma oyuncularının bu mesafeye çekilmesini sağlamak üzere köşe yayından 9.15 m (10 yarda) mesafede ve kale çizgileri ile taç çizgilerine dik açılı olarak oyun alanı işaretlenebilir.

Ölçüler

Taç çizgisinin uzunluğu kale çizgisinin uzunluğundan fazla olmalıdır

Uzunluk ( taç çizgisi )   : En Az   90 m ( 100 yarda ) , En Fazla 120 m ( 130 yarda )

Genişlik (kale çizgisi ) : En Az 45 m ( 50 yarda ) , En Fazla 90 m ( 100 yarda )

Uluslararası Maçlar

Uzunluk :     En Az 100 m ( 110 yarda ) En Fazla 110 m (120 yarda )

Genişlik :     En Az   64 m ( 70 yarda ) En Fazla 75 m ( 80 yarda )

Tüm çizgiler aynı genişlikte olmalı ve çizgi genişliği 12 cm.’yi (5 inç) aşmamalıdır.

Kale Alanı

Kale direklerinin iç kenarlarından 5,5 m. (6 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 5,5 m. (6 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan kale alanıdır.

Ceza Alanı (Ceza Sahası)

Kale direklerinin iç kenarlarından 16,5 m. (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 16,5 m. (18 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır. Her bir ceza alanı içinde kale direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 11 m. (12 yarda) mesafede bir penaltı noktası işaretlenir. Ceza alanı dışına merkezi penaltı noktası olan 9.15 m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire yayı çizilir.

Bayrak Direkleri

Her köşeye, en az 1,5 m. (5 feet) yüksekliğinde, ucu sivri olmayan ve bayrak takılan bir direk dikilir.

Bayrak direkleri ayrıca, orta saha çizgisi hizasında, taç çizgisinin en az 1 m.   (1 yarda) dışına dikilebilir.

Köşe Yayı

Köşe Yayı

Her bir köşe bayrak direğinden itibaren oyun alanı içine 1 m. (1 yarda) yarıçaplı çeyrek daire yayı çizilir.

Kaleler

Kaleler

Her bir kale çizgisinin ortasına bir kale yerleştirilir. Bir kale, bayrak direklerinden eşit uzaklıkta yukarı doğru dik iki direkle bunları birleştiren yatay bir üst direkten oluşur. Kale direkleri ve üst direk tahta, metal veya onaylanmış diğer cins malzemeden yapılmalıdır. Şekilleri, kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olabilir ve oyunculara tehlike yaratmamalıdır. İki direk arasındaki mesafe içten içe 7.32 m. (8 yarda), üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2.44 m. (8 feet)’dir. Her iki kale direği ve üst direk aynı genişlik ve derinliğe sahip olmalı ve bu da 12 cm.’yi (5 inç) aşmamalıdır. Kale çizgileri, kale direkleri ve üst direk ile aynı genişlikte olmalıdır. Kalelere kale ağları, direklere üst direğe ve yere tutturulmak ve kaleciye hareket serbestliği vermek şartı ile takılabilir.

Kale direkleri ve üst direkler beyaz olmalıdır.

Diğer Kısa Bilgiler

Güvenlik


Kaleler yere sağlam ve güvenli bir şekilde sabitlenmelidir. Taşınabilir kaleler sadece
bu şartı karşılaması halinde kullanılmalıdır.

Uluslararası Futbol Birliği  Kurulu Kararları

———————————————————————————————————————————-

Karar 1

Teknik alan varsa,bu alan bu yayının teknik alan başlıklı kısmında yer alan
Uluslararası Futbol Birliği  Kurulu Kararları ile onaylanan şartlara uygun olmalıdır.

Karar 2

Gol çizgisi teknolojisi (GÇT) kulanılan yerlerde,kale çerçevesinde değişiklere izin verilebilir.
Bunlar gol çizgisi teknolojisi için FİFA Kalite programında belirlenmiş özelliklere ve
yukarıda açıklanmış ” kaleler ” maddesine uygun olmalıdır.

Karar 3

Eğer üst direk yerinden çıkar veya kırılırsa, oyun üst direk tamir edilip yerine takılıncaya kadar durdurulur. Eğer tamir imkanı yoksa, oyun tatil edilecektir. Üst direk yerine ip kullanılmasına izin verilmez. Eğer üst direk tamir edilebilirse oyun, oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden yapılacak hakem atışı ile tekrar başlatılır.

Karar 4

Kale direkleri ve üst direk tahta, metal veya onaylanmış diğer cins malzemeden yapılmalıdır. Şekilleri, kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olabilir ve oyunculara tehlike yaratmamalıdır.

Karar 5

Takımların oyun alanına giriş anından, devre arasında oyun alanından ayrılmalarına ve tekrar oyun alanına dönmelerinden maçın bitimine kadar, oyun alanına ve oyun alanındaki gereçlere (kale direkleri ve kale ağları ile bunların sınırladığı alan da dahil) her türlü hakiki veya sanal ticari reklam koymak yasaktır. Özellikle kalelere, ağlara, bayrak direkleri ve bayraklarına hiç bir reklam direkleri ve bayraklarına hiç bir reklam malzemesi konamaz. Bu gereçlere hiç bir yabancı madde (kamera, mikrofon v.s.) takılmaz.

Karar 6

Teknik alanın içinde veya taç çizgisinden bir metrelik mesafede olan oyun sahası dışındaki bölgenin zemini üzerinde herhangi bir reklam olmayacaktır. Ayrıca gol çizgisi ile fileler arasındaki bölgeye de reklam konulmasına izin verilmeyecektir.

Karar 7

Karar 3’te belirtilen süreler dahilinde, oyun alanında ve oyun alanındaki gereçlerde (kale ağları ve çevirdikleri alanlar da dahil) FIFA’nın, konfederasyonların, ulusal federasyonların, liglerin, kulüplerin veya diğer kurumların hakiki veya sanal arma veya marka (logo veya amblem) reklamlarını yapmak yasaktır. Karar 6 Köşe vuruşu yapılırken gereken uzaklığı sağlayabilmek için, köşe yayından 9.15 m. (10 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik ve oyun alanı dışında bir çizgi çizilebilir.

Dipnot : Uluslararası Futbol Birliği  Kurulu Kararları Günümüzde biraz daha kısaltılmıştır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları