Web Analytics
Futbol Terimleri Sözlüğü #27 Gol Beklentisi Nedir?
Maçlar oynanırken canlı olarak toplanan veri kalemlerinin bazılarının açıklamaya muhtaç yanı yok ancak bazıları, özellikle de giderek popülerleşen ve yaygınlaşacak gelişmiş ölçümlerin daha iyi anlaşılması için biz sözlüğe gereksinim doğdu.

Gol Beklentisi (xG)

Gol Beklentisi (xG)

Opta veritabanında daha önce çekilmiş 300,000'in üzerinde şutun oluşturduğu veri havuzuna göre, herhangi bir maç sırasında çekilen herhangi bir şutun, daha önce o şuta benzer şartlarda çekilmiş şutların gol olma sıklığına göre bir gol olma değeri almasıdır. Şutları benzer olarak sınıflandırmak için bakılan kriterler, şutun nereden çekildiği, şut çekilirken oyunun akan oyun mu, duran top mu olduğu, vücudun neresiyle vurulduğu (ayak, kafa, diğer), şutu çeken oyuncuya baskı olup olmadığı gibi kriterlerdir. Ortalama bir oyuncunun o şuttan gol bulma beklentisini ölçtüğü için, şutu çekenin kim olduğu ve şutu güçlü ayağıyla çekip çekmediği gibi kriterler ise dikkate alınmaz.

xG modelinde çekilen her şutun xG değeri, bir maçta bir takımın çektiği tüm şutların xG değerleri ve rakibinin çektiği şutların xG değerleri, özellikle hücum oyuncularının xG değerleri, takımların ve oyuncuların sezon boyunca çektiği şutların xG değerleri, attıkları gol sayısıyla karşılaştırarak anlık, maçlık veya sezonlar bazında uzun vadeli performans değerlendirmeleri yapılabilmektedir. Zirve hedefleyen takımların ve onların hücum oyuncularının xG'lerini, yani gol beklentilerini uzun vadede, bir sezon toplamında geçmeleri beklenebilir. Beklentinin altında kalmalarının ise zaman içerisinde normale dönmesi beklenebilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları